Week 6 en 7
Blijf op de hoogte en volg Marleen
29 April 2007 | Zuid-Afrika, Hoedspruit
Twee weken geleden was ik dus begonnen met mn duikcursus. Maandagochtendvroeg gingen Warrick en ik erheen. We begonnen om 8u ongeveer. Eerst wat theorie doorgenomen daarna maar meteen het zwembad in. De instructeur heet Marius en het was bij hem thuis. Hij heeft alle duikspullen zelf in huis en een zwembad voor de deur dus ideaal. Er waren nog 2 anderen die ook de cursus gingen volgen. Een meisje, ze ging niet helemaal gelijk op aan ons dus die had besloten om niet mee te gaan naar de zee komend weekend, die gaat in september zodat ze wat meer tijd heeft. Ik raakte ook even in paniek toen de oefening kwam masker af en tegelijkertijd zuurstofslang eruit, maar na paar keer oefenen ging het wel beter. Na de hele dag in t zwembad te hebben gelegen, gingen we nog wat meer theorie doornemen en daarna hadden we meteen het examen maar gedaan. We waren om 8u ’s avonds pas klaar! Dus een lange dag, maar wel geslaagd met 86% :D en de rest had het ook gehaald. Dus donderdag vertrekken we naar Sodwana, aan de oostkust van Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Mozambique. En dan komen we zondag weer terug. Bij elkaar gaan we 5x duiken.
De rest van de week was iedereen weg! Veel te rustig. West en zijn zoon waren vertrokken naar Mozambique, Ettiene de ranger was op vakantie en Gill (vrouw van de eigenaar) zit in Amerika. Maar Mike kwam een paar dagen langs. Hij werkte hier als student 5 jaar geleden en nu woont ie in Zuid-Afrika en doet een cursus voor Ranger niet ver hiervandaan dus dat was wel gezellig.
Afgelopen maandag ging ik mee met een boottocht door de Blyde River Canyon, erg mooi daar! De boot was helemaal volgeladen, omdat er een schoolklas mee was. Ze zitten op een speciale school voor kinderen die later in en met de natuur willen werken.
We zagen een paar krokodillen! De eerste lag helemaal onder water, dus die konden we niet goed zien. De volgende lag te slapen tegen de kant van de rivier aan. Daarna eentje die lag op een rots in het water, daar hadden we echt geluk mee. We zagen ook nog nijlpaarden maar die waren net even te ver weg en helemaal in het water. Daarna hebben we geluncht bij een zijde boerderij. Ook nog even een rondleiding gehad met een vrouw die vertelde hoe de zijde gemaakt werd. We wilden daarna nog naar Moholoholo, dat is een opvangcentrum voor wilde dieren en vogels, maar het begon te onweren en stormen dus dat hadden we maar verplaatst naar woensdag. Ze hebben dieren die zijn grootgebracht door mensen bijvoorbeeld. Die zagen dat het dier gewond was of dat de moeder dood was en wilden het verzorgen. Moholoholo zelf zou de dieren het liefst gewoon in de natuur laten. De gids zei bijvoorbeeld: als je een gewond dier weghaalt, haal je een maaltijd voor de andere dieren weg. Zoals een luipaard die al in geen dagen gegeten heeft en het dus nodig heeft.
De dieren opgevoed of verzorgd door mensen kunnen niet meer terug naar de natuur, maar soms worden ze te wild voor de mensen en dan willen ze de dieren kwijt. De mensen brengen ze dan vaak naar Moholoholo. Ze hebben daar heel veel soorten grote vogels, leeuwen, hyena’s, wilde honden, cheeta’s, een luipaard, honey badgers en ze hadden ook een baby neushoorn en baby nijlpaard, maar die waren net verplaatst naar een betere plek voor hen. De luipaard had helaas geen zin om van zn plek af te komen, dus die hebben we niet gezien evenals de hyena’s.
Donderdag gingen we weer proberen leeuwen te lokken met vlees. Normaal gaan we ’s middags dan kijken waar de verse leeuwensporen zijn, zodat we weten in welk deel van het gebied ze zitten. Het is erg groot daar. Dit keer deden we dat niet, dus het was wel een gok. We reden eerst naar een plek en daar kwamen ze niet heen. We probeerden snel nog een andere plek. Ik had de hoop al opgegeven, maar uiteindelijk kwamen ze toch! Alle vier weer. Alleen dit keer waren we met japanners en hun gids zeg maar, uit Nieuw-Zeeland maar wonend in Amerika, is een topfotograaf dus stel je maar voor hoeveel foto’s die mensen maken, ongelooflijk. Ik was de hele week al met hun op pad, dus ik was er wel aan gewend (niet overdreven honderden foto’s van 1 giraffe bijvoorbeeld) maar dit keer waren we bij de leeuwen en als je dan de hele tijd foto’s maakt met flitser worden ze bang. Dus ze bleven een beetje op de achtergrond. Toen hadden we de auto iets verderop gezet en kwamen ze toch dichterbij om te eten. Ik heb ze nu al vaak gezien, maar het blijven mooie beesten.
Dit weekend waren er weer een paar vrienden van Nick. We zijn weer naar Matumi geweest. We wilden eigenlijk waterskien gister, maar het weer zat niet echt mee dus andere keer dan maar. Nu gingen we rond 1u ’s middags al naar Matumi om wat pool te spelen. Ik mocht een dagje vrij :) Ik heb echt een verschrikkelijk drankje geprobeerd, stroh rum met black label (bier). Stroh rum is 80%. Dat viel niet helemaal goed, dus dat drink ik nooit meer! :p Maar verder was het supergezellig (zie foto’s!)
Tussendoor hebben we ook nog bij het Bush camp gekeken. Het hoorde ongeveer 5 jaar bij Pezulu, maar afgelopen november geloof ik is het verkocht, omdat dit bedrijf ook is verkocht. De nieuwe eigenaren komen in augustus. Ik kan ze nog net 1 dag ontmoeten, dus ben benieuwd.
xxxxjes
29 April 2007 - 15:08
Milia:
Aaaaah! So gorgeous!!! A Paisagem é linda!!! Que fixe...Beijinhos* -
30 April 2007 - 00:03
Saskia:
Gefeliciteerd met je duikbrevet! Dat je nog maar menig fraai "dipje" mag maken! Fraaie foto's ook. Vooral die van die croc lijkt wel een foto van een echte prof! Lijkt me super om een "band" op te bouwen met leeuwen... Misschien gaan ze je wel heel erg missen als je weggaat in augustus... Misschien moet je maar een foto van jezelf achterlaten (en een e-mail adres, hahaha!). Leuk te lezen en te zien dat je het zo naar je zin hebt! Geniet ervan! We kijken uit naar je volgende bericht!
Hier trouwens alles zijn gangetje. Wij beginnen ook weer reiskriebels te krijgen. Zijn al een weekend op Texel geweest met Pasen met Hen's broer en partner (heftig hè?), gaan met Hemelvaart een lang weekend naar Parijs (klinkt al beter) en 3 weken daarna voor 3 weken met vakantie naar... het zuiden. We zien wel... In elk geval op de terugweg een week naar de Dordogne naar de camping van een neef en nicht van mij, waar Martijn vorige zomer heeft gewerkt. Gaat hij deze zomer ook weer doen, vanaf medio juli, 6 weken. In augustus gaan we hem weer ophalen(weer een weekje weg dus...). In september een week naar Istanbul. Dan zijn de vakantiedagen op, snik!
Het is hier supermooi weer: boven de 20 graden al een paar weken en er valt geen druppel regen... Eigenlijk belachelijk voor Nederland, maar we genieten er wel van!
Wij hebben sinds gisteren voor 3 weken de kat van Gerard en Jan te logeren (Henk's broer + partner), Bikkel, een Noord Europese boskat (lekker langharig!). Kennnen we goed: is 1,5 jaar geleden met Martijn mee komen lopen vanaf het Stadshart, hier 14 dagen gebleven, maar onze kat Max vond het maar zozo, dus toen is hij door Gerard en Jan geadopteerd maar als zij met vakantie zijn komt-ie hier en vindt meteen weer zijn plekkie hier in huis. Vindt het heerlijk om te tuin in te gaan (thuis alleen een balkon). Hij leert van Max allemaal rare dingen die hij thuis niet kan, zoals door de hekken heen naar de buren gaan en hopen dat je niet vast komt te zitten, uit de vijver drinken, op zoek gaan naar andere katten voor ofwel een robbertje knokken of gezellig op de thee (= lebberen uit de vijver) met z'n allen. Hij dus ook vakantie!
Martijn is vanavond naar Koninginnenach in Den Haag, jaarlijkse super happening met veel bandjes. Alleen is het dit jaar maar tot 01.00 uur. Weinig "nach" dus. Ben benieuwd hoe het was. Morgen natuurlijk Hare Majesteit op tv bekijken bij haar bezoekje aan Den Bosch en nog een plaatsje in de buurt, naam ben ik even kwijt. Schijnt ook een gehucht te zijn... Jammer dat we je geen oranje tompoes kunnen sturen of een flesje oranjebitter om deze heuglijke dag mee te vieren...
Jakub en Fiona hebben een superbreedbeeldsoorthomevideoschermachtige tv gekocht. Eigenlijk eerlijk gezegd heeft Jakub hem gekocht. Mooi ding. Ik kan zelfs vanaf de keuken de ondertiteling lezen terwijl ik daar normaal gesproken mijn bril voor nodig heb!
Krimmeneel, ik zit nou wel erg lang te kletsen op je "site"... Stuur je volgende keer wel een gewoon e-mailtje!
xxxxx
De Greupen -
30 April 2007 - 18:04
Margreet:
hoi daar weer eens,
mooie foto's; en het blijft maar erg leuk, nietwaar?; wordt nog moeilijk om weer weg te gaan.
Meteen even de nieuwtjes van Sas gelezen (groetjes Sas!);
we staan in de startblokken voor Barcelona; zojuist online ingecheckt; scheelt hopelijk weer tijd. Vliegen morgen om 10.40;
vandaag Amsterdam ingeweest met Lien en Anna (groeten van ze); errug druk daar; veel kramen, veel zon. Nathalie is in de middag gegaan met Jaison, dus die zien we voorlopig nog niet.
We tellen al af voor SA; nog zo'n 8 weken.
Veel plezier met het duiken, en doe voorzichtig! Dat kan gewoon samengaan.
Liefs,
Roos en Margreet, Moon, Mel en "de witte"!
03 Mei 2007 - 18:48
Manon:
Oh klinkt heerlijk allemaal.. Goed trouwens van duipbrevet! Kan je niet een plekje reserveren voor mij? Ik mail je ook nog wel even dan krijg je weer een update van hoe het hier is ;) -
07 Mei 2007 - 20:33
Pieter:
Hey Marleen,
Plaatjes van de Blyde rivier komen me heel bekend voor.
Fraai he? Heb je ook de Bourkes potholes bezocht? Zo niet dan moet je dat met je moeder doen wanneer ze op bezoek komt.
Zo te zien ben je niet aangekomen en dat is knap met al dat lekkere eten daar.
Na ca 6 weken geen druppel regen is het vandaag dan toch losgebarsten. was kleddernat na mijn fietstocht richting Zoetermeer ondanks mijn regenpak.
Rugby is trouwens een geweldige sport, heb het zelf ook gespeeld.
het hoort bij de opvoeding van elke rechtgeaarde Afrikaner.
Lief van je dat je Oma kaarten stuurt; ze laat ze aan iedereen zien en is er heel blij mee!
Geniet er maar van, mooi land he?
groeten ook van Tineke xxx -
15 Mei 2007 - 01:22
Milia:
where are the diving photos?? Miss you*